Ebben a bejegyzéseben az van leírva és bemutatva képek segítségével, hogy Windows 10-ben, hogyan lehet egy hálózati adapternél manuálisan beállítani DNS-szervert/szervereket.

A bejegyzés tartalma frissítve lett ekkor: 2020. 06. 01.

Információk és megjegyzések:

  • A művelet elvégzéséhez lokális rendszergazdai jogosultság szükséges.
  • Kapcsolódó oldal: Publikus DNS-szerverek
Lépések:

  1. Meg kell nyitni a Futtatás ablakát a (Windows) és R billentyűkombináció megnyomásával, majd a Megnyitás mezőjébe a következőt szükséges beírni vagy bemásolni: control netconnections. Ezek után az Enter lenyomása vagy az OK gombra való kattintás szükséges.
    win10_dns_halozati_adapterti_adapter_01
  2. A megjelenő ablakban (Hálózati kapcsolatok) az Ethernet hálózati adapterre jobb egérgombbal kell kattintani, majd a lista legalján a Tulajdonságok opciót szükséges kiválasztani. (Ha más adapterek is találhatóak itt, akkor azon kell elvégezni a módosítást, amelyen keresztül az internetelérés van.)
    win10_dns_halozati_adapterti_adapter_02
  3. A megjelenő ablak (Ethernet tulajdonságai) középső részénél meg kell keresni és kijelölni az A TCP/IP protokoll 4-es verziója (TCP/IPv4) elemet, majd a Tulajdonságok gombra szükséges kattintani.
    win10_dns_halozati_adapterti_adapter_03
  4. Az újonnan megjelenő ablakban alul A következő DNS-kiszolgálócímek használata lehetőséget kell kiválasztani. Ide kell beírni a használni kívánt kiszolgálok IP-címeit. Jelen példában a Google publikus elsődleges és másodlagos DNS-szerver IP-címei vannak megadva, tehát a 8.8.8.8 és a 8.8.4.4. Ezek után az OK gombra szükséges kattintani.
    win10_dns_halozati_adapterti_adapter_04
  5. Bár maga a DNS-kiszolgálók megadása az előző lépésben megtörtént, azonban ezután javasolt a DNS-feloldások gyorsítótárát üríteni. Ehhez meg kell nyitni a Futtatás ablakát (például a (Windows) és R billentyűkombináció megnyomásával), majd közvetlenül beírni, hogy cmd. Utána az OK gombra való kattintás vagy az Enter billentyű lenyomása szükséges.
    win10_dns_halozati_adapterti_adapter_05
  6. A megjelenő parancssori ablakba közvetlenül be kell írni vagy másolni a következőt: ipconfig /flushdns, majd az Enter billentyűt szükséges lenyomni.
    win10_dns_halozati_adapterti_adapter_06
    Miután megjelent az alábbi képen látható üzenet (“Successfully flushed the DNS Resolver Cache.”), a parancssori ablak bezárható.
    win10_dns_halozati_adapterti_adapter_07

Hasznos volt ez a bejegyzés?

2 / 0

Vélemény, hozzászólás? 0

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. A * megjelölt mezőket kötelezően ki kell tölteni!