Windows 10: IPv4 DNS-kiszolgálócímek manuális beállítása a hálózati adaptereknél

Ebben a bejegyzéseben az van leírva és bemutatva képek segítségével, hogy Windows 10-ben, hogyan lehet egy hálózati adapternél manuálisan beállítani DNS-szervert/szervereket.

Információk és megjegyzések:

Lépések:

 1. Meg kell nyitni a Futtatást (például a Windows és R billentyűkombináció megnyomásával), majd közvetlenül beírni, hogy control netconnections! Ezek után egy Enter vagy az OK gomb lenyomása szükséges.
  1lepes
 2. A megjelenő ablakban (Hálózati kapcsolatok) az Ethernet hálózati adapterre jobb egérgombbal kell kattintani, majd a lista legalján a Tulajdonságok opciót szükséges kiválasztani. (Ha más adapterek is találhatóak itt, akkor azon kell elvégezni a módosítást, amelyen keresztül az internetelérés van.)
  2lepes
 3. A megjelenő ablak (Ethernet tulajdonságai) középső részénél meg kell keresni és kijelölni az A TCP/IP protokoll 4-es verziója (TCP/IPv4) elemet, majd a Tulajdonságok gombra szükséges kattintani.
  3lepes
 4. Az újonnan megjelenő ablakban alul, A következő DNS-kiszolgálócímek használata lehetőséget kell kiválasztani. Ide kell beírni a használni kívánt kiszolgálok IP-címeit. Jelen példában a Google publikus elsődleges és másodlagos DNS-szerver IP-címei vannak megadva, tehát a 8.8.8.8 és a 8.8.4.4.
  Az OK gombra való kattintás után bezárhatóak az előző lépésekben megnyitott ablakok.
  4lepes
 5. Bár maga a DNS-kiszolgálók megadása az előző lépésben megtörtént, azonban ezután javasolt a DNS-feloldások gyorsítótárát üríteni. Ehhez meg kell nyitni a Futtatást (például a Windows és R billentyűkombináció megnyomásával), majd közvetlenül beírni, hogy cmd. Utána az OK vagy Enter gomb lenyomása szükséges.
  5lepes
 6. A megjelenő parancssori ablakba közvetlenül be kell írni a következőt: ipconfig /flushdns, majd egy Enter billentyűt szükséges lenyomni.
  6lepes
 7. Miután megjelent az alábbi képen látható üzenet, a parancssori ablak bezárható. Ezek után már nincs más tennivaló, késznek tekinthető a procedúra.
  7lepes