Meg fog változni az általam futtatott TeamSpeak 3 szerverek sorsa

Radikális változtatás fog történni a TeamSpeak 3 szerverekkel, amely egy korszak végét is jelenti.

A lényeg, hogy meg fog szűnni az összes általam futtatott publikus és privát virtuális TeamSpeak 3 szerver. Na jó, nem teljesen (?), de ezt is ki fogom fejteni a továbbiakban.
Nincs már se kedvem, se felesleges energiám, se türelmem arra, hogy a publikus és privát szerverek ügyes-bajos dolgait rendezzem. Ebbe bele tartozik a Webadmin (privát szerverek) és Rangrendszer (publikus szerver) is. A TeamSpeak világa már nem tud annyira foglalkoztatni és érdekelni, mint régen, amikor még élvezettel csináltam a szerver üzemeltetését és az ehhez szorosan kapcsolódó teendőket. Sajnos egy kicsit fájó leírni, de beleuntam, belefásultam. Pár pontban összeszedtem a további okokat, amiért így döntöttem:

  • Még mindig nem jött ki az új TeamSpeak 5 kliens és egyelőre még dátum sincs, hogy mikor fog érkezni végre. Bizony nagy szükség lenne már rá minden szempontból…
  • Ott a Discord, ami egy nagyon erős konkurenciája a TeamSpeak-nek. Persze, a Discord-nak is megvannak a maga hátrányai, de ezeket leszámítva sokkal kényelmesebb a használata, korszerűbb és a mai igényekhez igazodik.
  • Igen, megfordult a fejemben, hogy másra bízom az üzemeltetést, de ezt gyorsan el is vetettem magamban. Röviden és tömören: ezt vagy én csinálom vagy senki más.

Most akkor megszűnik az egész vagy sem?
A támogatásként adott privát szerverek biztosan. Egy szerver azonban lesz, amely ugyan publikusan fog működni, de adminisztrátori (emberi) beavatkozás nélkül. 512-re fog kibővülni a férőhelyek száma és csak ideiglenes csatornákat (szobákat) lehet majd létrehozni, ezenkívül semmi másra nem lesz lehetőség. A rangrendszer már nem üzemel, így új rangokat nem lehet elérni. Aki elért már egy rangot, azt megtarthatja, nem fogom tőle elvenni.
Két dolog azonban problémát jelent és még kérdéses:

  • A publikus szerver valószínűleg csak a ts.bluegep.net címen lesz elérhető, a bluegep.net címes elérés meg fog szűnni.
  • Mivel a fő domain név (bluegep.net) nem arra az IP-címe fog mutatni, mint ahol a TeamSpeak 3 szerver van futtatva, így lehet, hogy sérülni fog a Non-Profit-os licencfeltétel. Ezáltal bukni fogom a licencet és az egész értelmét veszti, azaz egyáltalán nem fog TeamSpeak 3 szerver üzemelni.

Ezek a hétvége folyamán (2019.09.20.-2019.09.22.) el fognak dőlni és egy újabb rövid bejegyzésben leírok majd minden fontos tudnivalót. Addig is kisebb kimaradások és szerver újraindítások előfordulhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük