Biztosan sokan hallottak már a processzorok biztonsági réseiről, amiket kihasználva, akár jelszavakhoz is hozzá lehet jutni. Ha van olyan ember, aki esetleg még nem lenne képben, akkor a bejegyzés végén található hivatkozásokat elolvasva informálódhat erről. Ebben a bejegyzésben nem a sebezhetőségek kitárgyalása található, csupán az érintettség leellőérzésének menete, Windows 10 operációs rendszeren.

 1. A keresésbe be kell írni ezt: Windows PowerShell, majd azt rendszergazdaként futtatni.
  1lepes
 2. A bejövő ablakba be kell írni közvetlenül a következőt: Install-Module SpeculationControl, majd Entert nyomni! Ha feltesz ezután kettő kérdést (NuGet provider; untrusted repository), akkor azokra egy Y és Enter billentyűt kell nyomni.
  2lepes
 3. Ezek után ezt kell beírni: Import-Module SpeculationControl, majd az Enter billentyűt szükséges lenyomni.
  3lepes
 4. Ha nincs hibaüzenet, akkor kihagyható ez a lépés.
  Ha viszont van, ami szerint a futó szkriptek le vannak tiltva (running scripts is disabled), akkor először ezt kell orvosolni! A következő beírása szükséges: Set-ExecutionPolicy RemoteSigned, majd nyomni kell egy Enter billentyűt. A bejövő kérdésnél ugyancsak egy Y és Enter gomb megnyomásával kell válaszolni! Ezek után meg kell ismételni az előző (3.) lépést.
  4lepes
 5. Végül a következőt szükséges beírni Get-SpeculationControlSettings, majd nyomni kell egy Enter billentyűt.
  5lepes

Megjegyzés: Javasolt a Set-ExecutionPolicy Default beírásával alaphelyzetbe (vissza) állítani a 4. lépésben paranccsal megadott változtatást. A feltett kérdésre egy Y, majd egy Enter billentyűlenyomás szükséges.
A cls paranccsal lehet törölni/tisztítani az ablakban megjelenített szöveget.

Ha a képen látható státuszok jelennek meg, akkor nincs ok az aggodalomra. A zölddel jelölt sorok (általában “True”) azt jelentik, hogy a védelem elérhető, míg a piros sorok (általában “False”) azt, hogy nem elérhető.
Gond esetén a Suggested actions (Javasolt műveletek) résznél található lépéseket érdemes elvégezni. Ilyen lehet például a firmware/BIOS frissítése.

Fontosabb hivatkozások a témában:

Hasznos volt ez a bejegyzés?

0 / 0

Vélemény, hozzászólás? 0

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. A * megjelölt mezőket kötelezően ki kell tölteni!