Ebben a bejegyzéseben az van leírva és bemutatva képek segítségével, hogy Windows 10 lemezkép felhasználásával, hogyan lehet bootolható USB-és eszközt (pendrive-ot) készíteni a Rufus nevű eszköz segítségével.

A bejegyzés tartalma frissítve lett ekkor: 2020. 04. 28.

Információk és megjegyzések:

 • Ez a bejegyzés az előző útmutatóhoz (Windows 10 telepítő lemezképének (iso) letöltése) kapcsolódik.
 • A jelen bejegyzésben elkészített pendrive-ról csak UEFI módban lehet bootolni, BIOS (Legacy mode) módban nem.
 • Az útmutató megvalósításához szükség lesz egy legalább 8 GB-os pendrive-ra, ami a gyorsabb adatátvitel miatt jobb, ha USB 3.0 vagy afeletti verziójú csatlakozóval rendelkezik. Ebben a leírásban egy 16 GB-os, 3.0-ás pendrive van felhasználva.
 • Jelen útmutatóban a Microsoft Edge legújabb (Chromium alapú) verziója van használva a Rufus eszköz letöltésére, de természetesen más böngésző is megfelel erre a célra.
 • A Rufus futtatásához rendszergazdai jog szükséges.

Lépések:

 1. Érdemes már most csatlakoztatni a számítógéphez az USB-vel ellátott és felhasználni kívánt eszközt (például pendrive-ot), ha eddig ez nem történt volna még meg.
  Ezután a webböngészőben a következő oldalra kell ellátogatni: https://rufus.ie, majd egy kicsit lejjebb görgetve az oldalon a Rufus 3.10 (vagy az éppen legújabb verziószámú) hivatkozásra szükséges kattintani.
  windows_10_telepito_lemezkep_felhasznalasaval_bootolhato_pendrive_keszitese_uefi_01


 2. Az alul megjelenő sávban a letöltés végeztével a Fájl megnyitása feliratra kell kattintani a Rufus elindításához.
  windows_10_telepito_lemezkep_felhasznalasaval_bootolhato_pendrive_keszitese_uefi_02


 3. Ha be van kapcsolva az UAC (Felhasználó fiókok felügyelete), hogy figyelmeztesse a felhasználót, akkor az Igen gombra szükséges kattintani. Máskülönben kihagyható ez a lépés.
  windows_10_telepito_lemezkep_felhasznalasaval_bootolhato_pendrive_keszitese_uefi_03


 4. A megjelenő ablakban feltett kérdésre (Engedélyezed a Rufusnak hogy frissítéseket keressen?) ajánlott az Igen gombra kattintani, ugyanis fontos javítások érkezhetnek az eszközhöz, amelyekkel elkerülhető számos jövőbeli probléma.
  windows_10_telepito_lemezkep_felhasznalasaval_bootolhato_pendrive_keszitese_uefi_04


 5. Ezután megjelenik a Rufus felülete. Az Eszköz rész automatikusan kiválaszt egy elérhető eszközt, de természetesen van lehetőség ennek módosításra, ha az mégsem lenne megfelelő. Ehhez csak rá kell kattintani a lenyíló listára és kiválasztani egy másik eszközt. Ha ez megvan, akkor a KIVÁLASZTÁS gombra kell kattintani a lemezképfájl kitallózása miatt.
  windows_10_telepito_lemezkep_felhasznalasaval_bootolhato_pendrive_keszitese_uefi_05


 6. A megjelenő ablakban az előző bejegyzésben már elvégzettek alapján, a felhasználó Letöltések (vagy másik kiválasztott letöltési hely) könyvtárában található Windows.iso fájlt kell kijelölni, majd a Megnyitás gombra szükséges kattintani.
  windows_10_telepito_lemezkep_felhasznalasaval_bootolhato_pendrive_keszitese_uefi_06


  Ezután látható a Rufus felületén, hogy a kiválasztott lemezképfájl neve (Windows.iso) megjelenik a Boot kiválasztása felirat alatt.
  windows_10_telepito_lemezkep_felhasznalasaval_bootolhato_pendrive_keszitese_uefi_07


 7. A kötetcímke szabadon módosítható, így ajánlott azt átírni másra, amivel egyértelműen beazonosítható, hogy a pendrive-on mi található.
  windows_10_telepito_lemezkep_felhasznalasaval_bootolhato_pendrive_keszitese_uefi_08


  Ebben bejegyzésben a felhasznált lemezkép miatt ez erre: W10_64B_HU lett módosítva. Természetesen ez egy példa, mást is lehet ide írni, de a kötetcímke csak kevés karakter megjelenítésére képes.
  windows_10_telepito_lemezkep_felhasznalasaval_bootolhato_pendrive_keszitese_uefi_09


 8. A többi beállítási lehetőséget automatikusan kiválasztja a Rufus. Jelen esetben ez megfelelő, így egy gyors áttekintés után az INDÍTÁS gombra kell kattintani.
  windows_10_telepito_lemezkep_felhasznalasaval_bootolhato_pendrive_keszitese_uefi_10


 9. Fontos! A felhasználni kívánt eszköz (pendrive) formázva lesz, ezáltal az összes rajta található fájl el fog veszni. Ezt megértve és tudomásul véve az OK gombra szükséges kattintani.
  windows_10_telepito_lemezkep_felhasznalasaval_bootolhato_pendrive_keszitese_uefi_11


  Ezután elkezdődik a fájlok átmásolás az eszközre, ami körülbelül 5 percet vesz igénybe. USB 2.0 (vagy régebbi) verziójú eszköz és/vagy port használatakor ez lényegesebben lassabb folyamat.
  windows_10_telepito_lemezkep_felhasznalasaval_bootolhato_pendrive_keszitese_uefi_12


 10. A folyamat végeztével az állapotot jelző sáv teljesen zöld színű lesz és a KÉSZ felirat fog megjelenni rajta. Ha ez megtörténik, akkor a BEZÁRÁS gombra kell kattintani a kilépéshez.
  windows_10_telepito_lemezkep_felhasznalasaval_bootolhato_pendrive_keszitese_uefi_13

Hasznos volt ez a bejegyzés?

4 / 1

Vélemény, hozzászólás? 6

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. A * megjelölt mezőket kötelezően ki kell tölteni!


Gaben

Gaben

Szia!

Ubuntut szeretnek windows-ra cserelni, a megadott modokon van elokeszitve a pendrive de bootolaskor nem latja a pendrive-ot a gep. Mar amikor az ubuntut raktam fel, akkor is megszenvedtem vele, de sikerult a biosban beallitgatni mindent ugy vegul, hogy bootoljon a pendriverol. Most ugyanezekkel a beallitasokkal viszont nem latja a windows telepitot a gep. Van otlete valakinek esetleg, hogy mi lehet a problema?

Pl4y>

Pl4y>

Szia!

Felsorolok pár lehetséges megoldást pontokba szedve, hátha segíteni fog:
– A BIOS boot-olási módja UEFI legyen. (Lehetséges, hogy Legacy/CSM mód van megadva az Ubuntu miatt.)
– A BIOS-ban legyen bekapcsolva az USB storage (pendrive) boot-olási lehetőség.
– A boot-olási sorrend első helyén szerepeljen az USB storage (pendrive) vagy a gép indításakor a boot menüt elő kell hozni és ott kell kiválasztani.
– A Fast boot (és a Secure boot) legyen bekapcsolva a BIOS-ban.
– Csakis 64-bites Windows 10 telepítőt lehet boot-olni UEFI módban, 32-biteset nem.
– Esetleg csinálhatsz egy BIOS visszaállítást (reset), de az első pontban említett boot-olási mód mindenképp UEFI legyen.

Remélem, hogy tudtam segíteni. Várom a visszajelzésed! Szép napot!

Gaben

Gaben

Szia!

Eloszor is koszonom szepen a segitseget, sikerult feltelepiteni a windowst!
Az egyik hiba az volt, h 32 bites volt a windows, de miutan 64 bitesre csereltem, utana se oldodott meg rogton a dolog.

A BIOSban az usb boot-ot hoztam az elso helyre, engedelyezve volt a Legacy es UEFI boot is.
Vegul ujrainditaskor nem jott elo a boot menu, hanem automatikusan bebootolt a pendriverol (BIOSban manual volt beallitva).

Viszont a rufusban nem tudtam FAT32ben irni a fajlt csak NTFS-ben igy UEFI:NTFS bootloader lett. Szoval nem teljesen ertem, de a lenyeg, hogy sikerult. Koszonom megegyszer a segitseged!

(kiprobaltam a win 10en is a dolgot, es nem akar bootolni pendrive-rol, sot egyelore a BIOSt se tudom behozni.) 😀

Pl4y>

Pl4y>

Csodálom, hogy a Rufus nem engedte FAT32-be formázni, de a lényeg tényleg az, hogy sikerült. Örülök, hogy segíthettem. 🙂

Kling Róbert

Kling Róbert

Szia !

Segítséget kérnék. DELL INSPIRON 3501 laptop. Addig sikerült A bios BOOT-ot variáljam, míg most már sípol, hibaüzenete ír ki, meg QR kódot dob fel…. Az UBUNTU-t talán sikerült eltüntetnem végleg. 🙁 A BIOS-ban csak ez a funkciót variáltam. Ha a WIN10 telepítő pendrivot bedugom, mit tegyek hogy a gép megjavuljon? Le tudnád írni a lépéseket?

Köszönöm a segítséget..

Pl4y>

Pl4y>

Szia!

Hasonló BIOS/UEFI felület van a laptopon, mint az alábbi videóban?
https://www.youtube.com/watch?v=Kv82a1-TyqU

Ha igen, akkor a Boot Options résznél törölj ki mindent a Remove Boot Option-el (alul van ez a gomb), majd adj hozzá egy újat az Add Boot Option-el. A lényeg, hogy a Boot Mode: UEFI only-ba legyen, mint ahogy az a videóban is látszódik 1:08-tól.

Pendrive-ról történő boot-oláshoz a laptop elindítása után az F11-et nyomogasd a Boot menu-höz és ott válaszd azt ki. Vagy a BIOS/UEFI-ben módosítsd a boot sorrendet, hogy a pendrive legyen az első helyen, így a laptop elindítás után automatikusan arról fog boot-olni.

Ha sikerülni fog a pendrive-ról boot-olni és elindul a Windows 10 telepítője, az úgyis le fogja formázni a háttértárat (SSD-ét vagy HDD-ét), így az Ubuntu is végleg el fog “tűnni”.

Remélem tudtam segíteni. Várom a visszajelzésedet!