Windows 10 telepítő lemezkép felhasználásával bootolható pendrive készítése (UEFI)

Ebben a bejegyzéseben az van leírva és bemutatva képek segítségével, hogy Windows 10 lemezkép felhasználásával, hogyan lehet bootolható USB-és eszközt (pendrive-ot) készíteni a Rufus nevű eszköz segítségével.

Információk és megjegyzések:

 • Ez a bejegyzés az előző útmutatóhoz (Windows 10 telepítő lemezképének (iso) letöltése) kapcsolódik.
 • A jelen bejegyzésben elkészített pendrive-ról csak UEFI módban lehet bootolni, BIOS (Legacy mode) módban nem.
 • Az útmutató megvalósításához szükség lesz egy legalább 8 GB-os pendrive-ra, ami a gyorsabb adatátvitel miatt jobb, ha USB 3.0 vagy afeletti verziójú csatlakozóval rendelkezik. Ebben a leírásban egy 16 GB-os, 3.0-ás pendrive van felhasználva.
 • Jelen útmutatóban a Google Chrome van használva a Rufus eszköz letöltésére, de természetesen más böngésző is megfelel erre a célra.
 • A Rufus futtatásához rendszergazdai jog szükséges.

Lépések:

 1. Érdemes már most csatlakoztatni a számítógéphez az USB-vel ellátott és felhasználni kívánt eszközt (például pendrive-ot), ha eddig ez nem történt volna még meg.
  Ezután a webböngészőben a következő oldalra kell ellátogatni: https://rufus.ie, majd egy kicsit lejjebb görgetve az oldalon a Rufus 3.4 (vagy az éppen legújabb verziószámú) hivatkozásra szükséges kattintani.
  1lepes


 2. Miután letöltődött az eszköz, a lefelé nyíllal megjelölt gombra kell kattintani. A megjelenő lehetőségek közül a Megjelenítés a mappában vagy a Megnyitás opciót szükséges kiválasztani. Az utóbbi esetben a következő (3.) lépés kihagyható.
  2lepes


 3. A megjelenő ablakban kétszer kell kattintani a letöltött rufus-[verziószám] nevű eszköz futtatásához.
  3lepes


 4. Ha be van kapcsolva az UAC (Felhasználó fiókok felügyelete), hogy figyelmeztesse a felhasználót, akkor az Igen gombra szükséges kattintani. Máskülönben kihagyható ez a lépés.
  4lepes


 5. A megjelenő ablakban feltett kérdésre (Engedélyezed a Rufusnak hogy frissítéseket keressen?) ajánlott az Igen gombra kattintani, ugyanis fontos javítások érkezhetnek az eszközhöz, amelyekkel elkerülhető számos jövőbeli probléma.
  5lepes


 6. Ezután megjelenik a Rufus felülete. Az Eszköz rész automatikusan kiválaszt egy elérhető eszközt, de természetesen van lehetőség ennek módosításra, ha az mégsem lenne megfelelő. Ehhez csak rá kell kattintani a lenyíló listára és kiválasztani egy másik eszközt. Ha ez megvan, akkor a KIVÁLASZTÁS gombra kell kattintani a lemezképfájl kitallózása miatt.
  6lepes


 7. A megjelenő ablakban az előző bejegyzésben a felhasználó Letöltések (vagy másik kiválasztott) könyvtárában található Windows.iso fájlt kell kijelölni, majd a Megnyitás gombra szükséges kattintani.
  7lepes


  Ezután látható a Rufus felületén, hogy a kiválasztott lemezképfájl neve (Windows.iso) megjelenik a Boot kiválasztása felirat alatt.
  8lepes


 8. A kötetcímke szabadon módosítható, így ajánlott azt átírni másra, amivel egyértelműen beazonosítható, hogy a pendrive-on mi található.
  9lepes


  Ebben bejegyzésben a felhasznált lemezkép miatt ez erre: W10_64B_HU lett módosítva. Természetesen ez egy példa, mást is lehet ide írni, de a kötetcímke csak kevés karakter megjelenítésére képes.
  10lepes


 9. A többi beállítási lehetőséget automatikusan kiválasztja a Rufus. Jelen esetben ez megfelelő, így egy gyors áttekintés után az INDÍTÁS gombra kell kattintani.
  11lepes


 10. Fontos! A felhasználni kívánt eszköz (pendrive) formázva lesz, ezáltal az összes rajta található fájl el fog veszni. Ezt megértve és tudomásul véve az OK gombra szükséges kattintani.
  12lepes


  Ezután elkezdődik a fájlok átmásolás az eszközre, ami körülbelül 5 percet vesz igénybe. USB 2.0 (vagy régebbi) verziójú eszköz és/vagy port használatakor ez lényegesebben lassabb folyamat.
  13lepes


 11. A folyamat végeztével az állapotot jelző sáv teljesen zöld színű lesz és a KÉSZ felirat fog megjelenni rajta. Ha ez megtörténik, akkor a BEZÁRÁS gombra kell kattintani a kilépéshez.
  14lepes


  Más már nincs hátra, a bootolható eszköz (pendrive) készen áll a használatra.
  15lepes