Ebben a bejegyzéseben az van leírva és bemutatva képek segítségével, hogy Windows 10-ben hogyan lehet engedélyezni a felhasználók számára a biometrikus bejelentkezés lehetőségét, ha az nem érhető el.

Információk és megjegyzések:

 • A Helyicsoportházirend-szerkesztő (gpedit.msc) futtatásához rendszergazdai jog szükséges.
 • Ez a probléma az Offline-fiókok és a tartományi felhasználók használata során fordulhat elő.
Lépések:

 1. Meg kell nyitni a Futtatást (például a Windows és R billentyűkombináció megnyomásával), majd közvetlenül beírni, hogy gpedit.msc. Ezek után az Enter lenyomása vagy az OK gombra való kattintás szükséges.
  windows_10_ujjlenyomat_felismeres_engedelyezese_01
 2. A megjelenő ablakban (Helyicsoportházirend-szerkesztő) a következő helyre kell elnavigálni az egyes mappák kibontogatásával: Számítógép konfigurációja > Felügyeleti sablonok > Rendszer > Bejelentkezés. Az itt található “Egyszerű PIN-kóddal való bejelentkezés bekapcsolása” beállítási lehetőséget kell szerkeszteni, amihez duplán szükséges kattintani rá.
  windows_10_ujjlenyomat_felismeres_engedelyezese_02
 3. Az újonnan megjelenő ablakban (Egyszerű PIN-kóddal való bejelentkezés bekapcsolása) a “Nincs konfigurálva” lehetőséget át kell állítani a “Engedélyezve” lehetőségre, majd az OK gombra szükséges kattintani.
  windows_10_ujjlenyomat_felismeres_engedelyezese_03
 4. Ezek után a Helyicsoportházirend-szerkesztő ablakában a következő helyre kell elnavigálni: Számítógép konfigurációja > Felügyeleti sablonok > Windows-összetevők > Biometria. Az itt található beállítások közül a “Biometria használatának engedélyezése” lehetőséget mindenképp engedélyezni kell (következő, 5. lépés). Ezen kívül van két beállítás, amelyeket szintén engedélyezni kell(het) adott szituációtól függően. Az egyik “A felhasználók biometrikus bejelentkezésének engedélyezése” (6. lépés), a másik pedig “A tartományi felhasználók biometrikus bejelentkezésének engedélyezése” (7. lépés). A legbiztosabb, ha mindhárom engedélyezve van.
  windows_10_ujjlenyomat_felismeres_engedelyezese_04
 5. A megjelenő ablakban (Biometria használatának engedélyezése) a “Nincs konfigurálva” lehetőséget át kell állítani a “Engedélyezve” lehetőségre, majd az OK gombra szükséges kattintani.
  windows_10_ujjlenyomat_felismeres_engedelyezese_05
 6. A megjelenő ablakban (A felhasználók biometrikus bejelentkezésének engedélyezése) a “Nincs konfigurálva” lehetőséget át kell állítani a “Engedélyezve” lehetőségre, majd az OK gombra szükséges kattintani.
  windows_10_ujjlenyomat_felismeres_engedelyezese_06
 7. A megjelenő ablakban (A tartományi felhasználók biometrikus bejelentkezésének engedélyezése) a “Nincs konfigurálva” lehetőséget át kell állítani a “Engedélyezve” lehetőségre, majd az OK gombra szükséges kattintani.
  windows_10_ujjlenyomat_felismeres_engedelyezese_07
 8. Végül érdemes újraindítani a gépet a beállítások tényleges alkalmazásához.

Hasznos volt ez a bejegyzés?

1 / 0

Vélemény, hozzászólás? 2

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. A * megjelölt mezőket kötelezően ki kell tölteni!


Szentkereszti Attila

Szentkereszti Attila

Sajnos ezek ellenére sem működik az ujjlenyomat olvasóval való bejelentkezés. Ugyanúgy nem elérhetőként jelenik meg.

Pl4y>

Pl4y>

Szia!

Felsorolás szerűen pár dolog, ami segíthet még:
– A beállítás elvégzése után újra kell indítani a számítógépet.
– Az Eszközkezelőben a Biometrikus eszközöknél látszódnia kell az ujjlenyomat-olvasónak és az Eszközállapotának “Ez az eszköz megfelelően működik.”-nek kell lennie.
– Az előző ponthoz kapcsolódóan érdemes a legfrissebb illesztőprogramot (drivert) feltelepíteni az ujjlenyomat-olvasóhoz.
– A (helyi) felhasználói fióknak kötelező, hogy jelszava legyen.
– Ha a számítógép be van léptetve tartományba (céges környezetben fordul elő), akkor a Csoportházirendben megadott beállítás fog teljesülni és ha ott le van tiltva ez a bejelentkezési lehetőség, akkor a rendszergazdát lehet megkérni, hogy engedélyezze.

Remélem valamelyik ezek közül a segítségedre lesz és ezáltal megoldódik a problémád. Ha mégsem, akkor írd le pontosan, hogy mit ír ki, miért nem tudod beállítani. Várom a visszajelzésedet!