Ebben a bejegyzéseben az van leírva és bemutatva képek segítségével, hogy hogyan lehet HPE Aruba, Cisco és MikroTik hálózati eszközökkel direkt konzol kapcsolatot létrehozni.

Információk és megjegyzések:

  • Mindhárom gyártó esetében (HPE Aruba, Cisco, MikroTik) ugyanolyan konzol kábelre van szükség a soros kapcsolathoz.
  • A Serial (soros) beállítások is megegyeznek, azonban egyes esetekben a Flow control-t érdemes kikapcsolni. Az újabb eszközöknél magasabb átviteli sebességet (Speed / Baud rate) is be lehet állítani, akár 115200-at.
  • Jelen leírásban az RJ45 (8P8C) apa és Serial (DB9) anya csatlakozójú kábellel létrehozott kapcsolat van részletezve.
  • Windows operációs rendszer esetén ajánlott a PuTTY nevű (kliens) szoftvert használni a Serial (soros) csatlakozáshoz, ebben a bejegyzésben is ez szerepel.

Konzol kábel csatlakozóinak pin kiosztása

Az alább látható pin kiosztással rendelkező kábelre van szükség az összecsatlakoztatáshoz.

rj45_male_connector
serial_female_connector
Jel RJ45 (8P8C) pin [apa] Szín Serial (DB9) pin [anya] Jel
CTS 8 Lila 7 RTS
DSR 7 Kék 4 DTR
RxD 6 Zöld 3 TxD
Ground 5 Citromsárga 5 Ground
Ground 4 Narancssárga 5 Ground
TxD 3 Piros 2 RxD
DTR 2 Barna 6 DSR
RTS 1 Fekete 8 CTS

Kapcsolódás PuTTY-val a hálózati eszközhöz

Miután a számítógép és a hálózati eszköz össze lett csatlakoztatva a fent részletezett konzol kábellel, szükség van egy szoftverre (kliensre), amely Serial (soros) kapcsolaton keresztül biztosítja a kommunikációt a két eszköz között. Erre az egyik legjobb választás a PuTTY, amely ingyenesen letölthető és használható.

A PuTTY megnyitása után előfordulhat, hogy bizonyos Serial (soros) beállításokon módosítani kell. Ehhez a Connection rész alatt a Serial elemre kell kattintani.

putty_serial_config

A Serial line to connect to mezőjébe a Serial (soros) port nevét/számát kell beírni. Ez alapértelmezettként a COM1, de több port (vagy USB Serial adapter használata) esetén eltérhet. Azt, hogy pontosan mi a száma (COM? hányas) a soros portnak, azt könnyedén meg lehet nézni például az Eszközkezelőben.

  1. Meg kell nyitni a Futtatás ablakát, amelyhez a (Windows) billentyűt szükséges lenyomva tartani, majd közben az R billentyűt kell megnyomni. A Megnyitás mezőjébe a következőt szükséges beírni vagy bemásolni: devmgmt.msc. Ezek után az Enter lenyomása vagy az OK gombra való kattintás szükséges.
    konzol_kapcsolat_hpearuba_cisco_mikrotik_01
  2. A megjelenő ablakban (Eszközkezelő) a Portok (COM és LPT) elemet lenyitva látszódni fog, hogy hány Communications Port (COM) van és azoknak mi a megnevezésük/számuk.
    konzol_kapcsolat_hpearuba_cisco_mikrotik_02

A Serial (soros) vonal konfigurálását a következőképp kell elvégezni:

  • Speed (baud rate): 9600
    Újabb hálózati eszközök esetében ennél nagyobb sebeséget is meg lehet adni.
  • Data bits: 8
  • Stop bits: 1
  • Parity: None
  • Flow control: XON/XOFF
    Egyes hálózati eszközök esetében ajánlott kikapcsolni.

A szükséges előkészületeket és beállításokat letudva, a PuTTY-ban a Session részhez visszatérve rá kell kattintani az Open gombra. Ha a hálózati eszköz már egy ideje be van kapcsolva, akkor az Enter billentyűt érdemes legalább háromszor leütni, hogy a konzol kapcsolat életre keljen.

Hasznos volt ez a bejegyzés?

0 / 0

Vélemény, hozzászólás? 0

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. A * megjelölt mezőket kötelezően ki kell tölteni!