Ebben a bejegyzéseben az van leírva és bemutatva képek segítségével, hogy egy új vagy gyári beállításokra visszaállított TP-Link routerhez hogyan kell csatlakozni az első alkalommal a konfigurálásához.

Információk és megjegyzések:

 • Jelen bejegyzésben egy fizikai eszköz, a TP-Link Archer C6 AC1200 (Hardver verzió: 2.0) routere szerepel.
 • Szükség lesz egy RJ45 (apa) csatlakozókkal rendelkező hálózati (patch) kábelre a számítógép és a router összecsatlakoztatásához. Ebből egy darabot általában mellékelni szoktak az újonnan megvásárolt eszközhöz.
 • A Windows 10 operációs rendszerrel feltelepített számítógép hálózati adapterénél az az alapértelmezett beállítás, hogy az IPv4-es címet automatikusan kéri (a DHCP szervertől, jelen esetben majd a routertől), így nem szükséges fix (statikus) IP-címet beállítani.
 • Ha korábban a Windows 10 operációs rendszerrel telepített számítógép hálózati adapterénél a DNS-kiszolgáló (névszerver) IP-címe kézileg lett megadva (például a Google DNS-szerverei), akkor azt érdemes visszaállítani, hogy azt is automatikusan kapja meg (a DHCP szervertől, jelen esetben majd a routertől).
 • Ebben a bejegyzésben a router webes felületének megnyitásához az Edge van használva, de természetesen más webböngésző is alkalmas erre.

Lépések:

 1. Egy mindkét végén RJ45 csatlakozókkal rendelkező hálózati (patch) kábellel össze kell kötni a routert és a számítógépet. A kábel egyik csatlakozóját a router sárga színnel jelölt Ethernet (LAN) rész valamelyik portjába (interfészébe) szükséges bedugni, a másikat a számítógép Ethernet (LAN) aljzatába.

  tplink_router_ports

 2. Meg kell nyitni egy böngészőt, majd a tplinkwifi.net webcímre szükséges ellátogatni.
  tp_link_router_webes_feluletenek_elerese_a_konfiguralasahoz_01


  Ha nem jön be a router webes felülete, akkor érdemes megpróbálni az eszköz alapértelmezett IP-címével is. Az újabb hálózati eszközök eseténben ez a 192.168.0.1, a régebbieknek a 192.168.1.1 a címük.
  tp_link_router_webes_feluletenek_elerese_a_konfiguralasahoz_02


 3. A középen található két mezőben (a második a megerősítés miatt szükséges) az adminisztrátor jelszavát kell létrehozni a routert menedzseléséhez (beállítások elvégzéséhez). Érdemes minél bonyolultabb és hosszabb (legalább 16 karakterrel rendelkező) jelszót megadni, amely tartalmaz kis- és nagybetűket, speciális karaktereket és számokat egyaránt. Ilyen jelszó generálásához például a passwordsgenerator.net weboldal használható. A router a jelszó erősségétől függően beosztja azt valamelyik kategóriába: Low – Gyenge, Middle – Közepes, High – Magas. Arra kell törekedni, hogy a jelszó mindenképp a High – Magas kategóriába essen.
  A jelszó sikeres megadása után a Let’s Get Started (Elkezdés) gombra kell kattintani.
  tp_link_router_webes_feluletenek_elerese_a_konfiguralasahoz_03

 4. A bejelentkezési oldal betöltése után, a középső mezőben az előző pontban megadott adminisztrátori jelszót szükséges megadni, majd a Log In (Bejelentkezés) gombra kell kattintani.
  tp_link_router_webes_feluletenek_elerese_a_konfiguralasahoz_04

 5. A sikeres bejelentkezés után a beállítások elkezdéséhez a háromféle kategóriamegnevezés valamelyikére kell kattintani: Quick Setup – Gyors beállítások (ez az alapértelmezett), Basic – Alapvető, Advanced – Haladó. Bármelyikben vannak elvégezve beállítások, mindegyik elérhető fog maradni, egyik sem fog eltűnni.
  tp_link_router_webes_feluletenek_elerese_a_konfiguralasahoz_05

Hasznos volt ez a bejegyzés?

0 / 1

Vélemény, hozzászólás? 0

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. A * megjelölt mezőket kötelezően ki kell tölteni!