Ebben a bejegyzéseben az van leírva és bemutatva képek segítségével, hogy a Windows 10 operációs rendszerben hogyan lehet beállítani a hálózati adapterek prioritását (sorrendjét).

Információk és megjegyzések:

 • A művelet elvégzéséhez lokális rendszergazdai jogosultság szükséges.
 • Minél alacsonyabb a metrika (száma), annál előrébb veszi a sorrendben a Windows az adott hálózati adaptert.
 • Jelen leírásban az adapter IPv4-es hálózatára vonatkozó metrikai beállítása van bemutatva, de az IPv6-os hálózat esetében is ugyanígy kell eljárni. (A 3. lépésben az A TCP/IP protokoll 6-os verziója (TCP/IPv6) elemet kell kiválasztani.)
 • Ez a bejegyzés két részre van osztva:

Lépések grafikus felületen:

 1. Meg kell nyitni a Futtatás ablakát, amelyhez a (Windows) billentyűt szükséges lenyomva tartani, majd közben az R billentyűt kell megnyomni. A Megnyitás mezőjébe a következőt szükséges beírni vagy bemásolni: control netconnections. Ezek után az Enter lenyomása vagy az OK gombra való kattintás szükséges.
  windows_10_halozati_adapterek_metrikajanak_beallitasa_01

 2. A megjelenő ablakban (Hálózati kapcsolatok) jobb egérgombbal kell kattintani az állítani kívánt adapteren, majd a Tulajdonságok opcióra szükséges kattintani.
  windows_10_halozati_adapterek_metrikajanak_beallitasa_02

 3. Az újonnan megjelenő ablakban ([Adapter neve] tulajdonságai) az A TCP/IP protokoll 4-es verziója (TCP/IPv4) elemet kell kiválasztani, majd a Tulajdonságok gombora szükséges kattintani.
  windows_10_halozati_adapterek_metrikajanak_beallitasa_03

 4. Az újonnan megjelenő ablakban (A TCP/IP protokoll 4-es verziója (TCP/IPv4) – tulajdonságok) a Speciális… gombra kell kattintani.
  windows_10_halozati_adapterek_metrikajanak_beallitasa_04

 5. Az újonnan megjelenő ablak (Speciális TCP/IP-beállítások) alsó részben kell a metrika beállítását elvégezni.
  windows_10_halozati_adapterek_metrikajanak_beallitasa_05


  Ehhez ki kell venni a pipát az Automatikus metrika elől, majd a Csatoló metrikája felirathoz tartozó mezőbe szükséges beírni a beállítani kívánt metrikát (számot). Ezek után az OK gombra kell kattintani, a többi előzőleg megnyitott ablak bezárható.
  windows_10_halozati_adapterek_metrikajanak_beallitasa_06


Lépések parancsokkal PowerShell-ben:

 1. A (Windows) billentyű lenyomása után a keresőmezőbe a következőt szükséges részben vagy teljesen beírni: powershell, majd a megtalált Windows PowerShell alkalmazáson jobb egérgombbal kell kattintani. Az itt látható lehetőségek közül a Futtatás rendszergazdaként opcióra szükséges rákattintani.
  (A megtalált Windows PowerShell alkalmazás jobb oldali keresési találat részén a Run as Administrator opcióra is rá lehet kattintani.)
  windows_10_halozati_adapterek_metrikajanak_beallitasa_07

 2. Bekapcsolt UAC (Felhasználó fiókok felügyelete) esetén a megjelenő ablakban az Igen gombra kell kattintani.
  windows_10_halozati_adapterek_metrikajanak_beallitasa_08

 3. Az összes hálózati adapter metrikájának kiíratásához a Get-NetIPInterface paranccsot kell beírni vagy bemásolni. (Az InterfaceMetric oszlopban találhatóak.)
  windows_10_halozati_adapterek_metrikajanak_beallitasa_09

 4. A hálózati adapternek a következő paranccsal lehet megadni a metrikáját: Set-NetIPInterface -InterfaceIndex [szám] -InterfaceMetric [szám].
  (Az InterfaceIndex számok az előző lépésben kilistázott hálózati adapterek ifIndex oszlopában találhatóak.)
  windows_10_halozati_adapterek_metrikajanak_beallitasa_10

 5. A hálózati adapternek a következő paranccsal lehet megadni, hogy a Windows automatikusan állítsa a metrikáját (ez az alapértelmezett beállítás az összes hálózati adapternél): Set-NetIPInterface -InterfaceIndex [szám] -AutomaticMetric enabled.
  (Az InterfaceIndex számok a 3. lépésében kilistázott hálózati adapterek ifIndex oszlopában találhatóak.)
  windows_10_halozati_adapterek_metrikajanak_beallitasa_11

Hasznos volt ez a bejegyzés?

1 / 0

Vélemény, hozzászólás? 0

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. A * megjelölt mezőket kötelezően ki kell tölteni!