Ebben a bejegyzéseben az van leírva és bemutatva képek segítségével, hogy Windows 11 lemezkép (iso fájl) felhasználásával, hogyan lehet bootolható USB-és eszközt (pendriveot) készíteni a Rufus nevű szoftver segítségével.


Információk és megjegyzések:

  • Ez a bejegyzés a következő útmutató folytatása: Windows 11 telepítő lemezképének (ISO) letöltése
  • A bejegyzés alapján elkészített pendriveról csak UEFI módban lehet bootolni, BIOS (Legacy mode) módban nem.
  • Az útmutató megvalósításához szükség lesz egy legalább 8 GB-os pendrivera, ami a gyorsabb adatátvitel miatt jobb, ha USB 3.0 vagy afeletti verziójú csatlakozóval rendelkezik. Ebben a leírásban egy 16 GB-os, 3.0-ás pendrive lett felhasználva erre a célra.
  • Jelen útmutatóban a Microsoft Edge van használva a Rufus nevű szoftver letöltésére, de természetesen más webböngésző is megfelel erre a célra.
  • A Rufus futtatásához rendszergazdai jogosultság szükséges.
  • A telepítő elindulásához szükséges a Secure Boot és a TPM 2.0 bekapcsolása, továbbá legalább 4 GB RAM-al kell rendelkezni a számítógépnek. (Ezen követelmények opcionálisan kikapcsolhatóak.)
  • A bejegyzés alapján elkészített telepítő pendrive kikapcsolja a telepítés során kötelezően megadandó online Microsoft-fiók felvételét, helyette lehetőség van helyi (offline) felhasználót létrehozni.

Lépések:

  1. Csatlakoztatni kell a számítógéphez az USB csatlakozóval ellátott és felhasználni kívánt pendriveot.


  2. A használni kívánt böngészőben a https://rufus.ie weboldalra szükséges ellátogatni a Rufus nevű szoftver letöltéséhez. A weboldal elején található bekeretezett Letöltés szekciót kell megkeresni. Az itt található Rufus [verziószám] félkövérre formázott hivatkozásra kell kattintani, de ebben az esetben egy hirdetési ablak fog megjelenni, aminél a Bezárás gombra szükséges kattintani.

    A hirdetési ablak elkerüléséhez és az azonnali letöltés megkezdéséhez ajánlott valamilyen reklámblokkolót használni vagy a hivatkozásra jobb egérgombbal kattintani és megnyitni új lapon. A hivatkozás(ok) új lapon történő megnyitását az egér görgőjének egyszeri lenyomásával/kattintásával is meg lehet tenni.


  3. A rufus-[verziószám].exe letöltése után a Fájl megnyitása feliratra szükséges kattintani. Ha a Letöltések felugró ablaka eltűnne, akkor a Letöltések mappában lesz megtalálható a letöltött fájl vagy a letöltés megkezdésekor kiválasztott letöltési helyen.


  4. Bekapcsolt UAC (Felhasználó fiókok felügyelete) esetén a megjelenő figyelmeztető ablakban az Igen gombra kell kattintani.


  5. A Rufus első indításakor meg fog jelenni egy ablak, amelyben a frissítések keresésére kérdez rá, itt ajánlott az Igen gombra kattintani.


  6. Ezután meg fog jelenni a Rufus ablaka. Több adattároló eszköz esetén ki kell választani az Eszköz felirat alatt található listából a telepítőként felhasználni kívánt pendriveot. Ha a megfelelő pendrive (ha egy van, akkor az az egy) kiválasztásra került, akkor KIVÁLASZTÁS gombra kell kattintani az ISO fájl kitallózásához.


  7. A megjelenő Megnyitás ablakban meg kell keresni a már korábban letöltött lemezképfájlt (.iso), amely a Letöltések mappában vagy más kiválasztott letöltési helyen található. Ezután ki kell jelölni, majd a Megnyitás gombra szükséges kattintani.


  8. A Kötetcímke felirat mezőjében található szöveget érdemes módosítani, hogy egyértelmű legyen, mi található a pendriveon.

    Jelen útmutatóban ez W11_64B_HU kötetcímkére lett módosítva.


  9. Ezek után az INDÍTÁS gombra szükséges kattintani.


  10. A megjelenő Windows User Experience ablakban többféle testreszabási lehetőség közül lehet választani, amelyek a Windows 11 telepítésére lesznek kihatással. Ezek magyarra lefordítva sorrendben a következőek:

    • A 4GB+ RAM, a Secure Boot és a TPM 2.0 követelmények eltávolítása/kikapcsolása
    • Online Microsoft-fiók követelményének eltávolítása/kikapcsolása
    • Adatgyűjtés letiltása (Adatvédelmi kérdések átugrása)
    • A helyi felhasználó fiók neve legyen ugyanaz, mint a jelenlegi felhasználónak
    • A régióbeállítások legyenek ugyanazok, mint a jelenlegi felhasználónak

    Alapértelmezettként az első kettő van kiválasztva, de természetesen ez módosítható.

    Jelen útmutatóban csak a második opció van kiválasztva (Online Microsoft-fiók követelményének eltávolítása/kikapcsolása), de ha régi számítógép telepítéséhez készül a telepítő pendrive, akkor ajánlott az első (A 4GB+ RAM, a Secure Boot és a TPM 2.0 követelmények eltávolítása/kikapcsolása) lehetőség kiválasztása is, hogy a Windows 11 biztosan telepíthető legyen.
    Továbbá a harmadikat (Adatgyűjtés letiltása (Adatvédelmi kérdések átugrása)) is ajánlott lehet kiválasztani.
    Testreszabás után az OK gombra kell kattintani.


  11. A következő megjelenő ablakban egy figyelmeztetés olvasható, amelyben az áll, hogy a pendriveon található összes adat (fájlok és mappák) törölve lesz. Ha a pendriveon nem található semmi, ami adatvesztést okozhatna, akkor az OK gombra szükséges kattintani.

    Ezután a Rufus nekiáll felmásolni és létrehozni a telepítőt.


  12. A folyamat végeztével az Állapot részben található zöld csíkban a KÉSZ felirat lesz látható, ami után bezárható a Rufus a BEZÁRÁS gombra való kattintással. A telepítő pendrive ezennel készen áll a használatra.

Hasznos volt ez a bejegyzés?

0 / 0

Vélemény, hozzászólás? 0

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. A * megjelölt mezőket kötelezően ki kell tölteni!