Ebben a bejegyzéseben az van leírva és bemutatva képek segítségével, hogy honnét lehet letölteni a SetUPS szoftvert és annak segítségével hogyan lehet kézileg szoftveresen hozzáadni külső akkumulátor modult egy szünetmentes tápegységhez.


Információk és megjegyzések:

 • Rövidítések:
  • UPS: Uninterruptible Power Supply – Szünetmentes tápegység
  • EBM: Extended Battery Module – Külső akkumulátor modul
 • Jelen bejegyzés elkészítéséhez az Eaton 9E széria következő két modellje lett felhasználva:
 • Az Eaton 9E széria általános dokumentációja ezen a linken érhető el PDF formátumban. Az EBM csatlakoztatásáról szóló rész a 10. oldalon található, ennek kiegészítéséül, a 4. pont bővebb kifejtéséhez készült el ez a bejegyzés. Tehát fontos és előfeltétel, hogy az első 3 pontban leírtak már meglegyenek!
 • Az Eaton weboldaláról sajnos (már/még) nem tölthető le a SetUPS nevű szoftver különállóan, így az egyik Eaton UPS modell firmware ZIP-jébe becsomagolt verziója (v2.4) van használva a bejegyzésben.
 • A művelet elvégzéséhez szükség van egy USB adatkábelre, amely az egyik végén USB TYPE A (apa), a másik végén pedig USB TYPE B (apa) csatlakozóval rendelkezik.

Lépések:

 1. Be kell szerezni a SetUPS nevű szoftvert, amelyhez (például) az Eaton 9PX UPS terméktámogatási oldalán található egyik firmware-jét szükségek letölteni. A weboldalt megnyitva a Software, firmware, and applications részt kell megkeresni és rákattintani arra, hogy az lenyíljon. Az itt található összes firmware tömörített mappája (ZIP) tartalmazza a SetUPS nevű szoftvert is, így az egyikre csak rá kell kattintani a letöltés megkezdéséhez.

  eaton_ebm_ups_setups_01


 2. Meg kell nyitni a letöltött, tömörített mappát (ZIP), amelyben egy újabb tömörített mappa lesz található “setups-win-2_4_0849.zip” néven. Az ebben található setups-win-2_4_0849.exe telepítőt szükséges elindítani a SetUPS telepítés megkezdéséhez. (Kitömöríteni egyik tömörített mappát sem szükséges.)

  eaton_ebm_ups_setups_02


 3. Bekapcsolt UAC (Felhasználó fiókok felügyelete) esetén a megjelenő figyelmeztető ablakban az Igen gombra kell kattintani.

  eaton_ebm_ups_setups_03


 4. A megjelenő telepítő ablakban (Eaton SetUPS Installer), a “Welcome” lépésnél a Next > gombra kell kattintani.

  eaton_ebm_ups_setups_04


 5. A “License” lépésnél az Accept gombra kell kattintani.

  eaton_ebm_ups_setups_05


 6. A “Select Path” lépésnél az Install gombra szükséges kattintani.

  eaton_ebm_ups_setups_06


 7. A telepítés befejezésével, a “Finish” lépésnél a Finish gombra kell kattintani.

  eaton_ebm_ups_setups_07


 8. A telepítés befejeztével egy újabb ablak fog megjelenni (Eaton SetUPS), mivel a SetUPS automatikusan elindul. Ekkor szükséges a számítógépet és az UPS-t összecsatlakoztatni egy olyan USB adatkábellel, amely az egyik végén USB TYPE A (apa), a másik végén pedig USB TYPE B (apa) csatlakozóval rendelkezik.

  eaton_ebm_ups_setups_08


 9. Ha az összecsatlakoztatás sikeresen megtörtént, akkor az UPS fontosabb adatai lassacskán meg fognak jelenni a programban.

  eaton_ebm_ups_setups_09


 10. Ezután az ablak bal oldalán található Settings menüpontra kell kattintani.

  eaton_ebm_ups_setups_10


 11. A “Battery” szekción belül az EBM number (detected or manual) beállítási lehetőséget szükséges megkeresni, majd a jobb oldalon található ceruza ikonra kell kattintani.

  eaton_ebm_ups_setups_11


 12. A megváltozott tartalmú ablakban a New value résznél lehet megadni új értéket.

  eaton_ebm_ups_setups_12

  Mivel jelen bejegyzésben az UPS-re csak egy EBM csatlakozik, így értéknek 1 lett megadva. Ezután az alul található Save gombra szükséges kattintani.

  eaton_ebm_ups_setups_13


 13. Visszatérve a “Settings” menüpontba, az “EBM number (detected or manual)” beállítási lehetőségnél az érték 1 EBM-re változott és a ceruza ikon mellett megjelent egy felhasználó ikon is, ezzel jelezve, hogy kézileg módosítva lett az érték. Ezután bezárható az Eaton SetUPS ablak és az USB adatkábeles összecsatlakoztatás is megszüntethető.

  eaton_ebm_ups_setups_14


 14. A webes felületre bejelentkezve, a “Meters” menüponton belül, a “BATTERY STATUS” szekcióban ekkor még az “EBM count” feliratnál 0 érték van. Ahhoz, hogy ez frissüljön és megváltozzon (1-re), újra kell indítani az UPS menedzsment hálózati kártyáját. (Eaton Gigabit Network Card (Network-M2))

  eaton_ebm_ups_setups_15


 15. A hálózati kártya újraindításához először a Maintenance menüpontra kell kattitani.

  eaton_ebm_ups_setups_16


 16. Majd a “Maintenance” menüponton belül a Services fülre/almenüpontra szükséges kattintani. Az itt található “REBOOT” szekción belül pedig a Reboot gombra kell kattintani.

  eaton_ebm_ups_setups_17


 17. Az újraindítás jóváhagyázásához ismételten a Reboot gombra szükséges kattitani a feljövő figyelmeztető ablakban.

  eaton_ebm_ups_setups_18

  Ezután a hálózati modul újraindul, ami körülbelül 5 percet vesz igénybe.

  eaton_ebm_ups_setups_19


 18. A webes felület újbóli elérésekor a “Meters” menüpontban, a “BATTERY STATUS” részben, az “EBM count” feliratnál már a frissített értéket kell mutatnia. (Jelen esetben egyet mutat, mivel 1 lett megadva értékként korábban.)

  eaton_ebm_ups_setups_20

Hasznos volt ez a bejegyzés?

1 / 0

Vélemény, hozzászólás? 0

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. A * megjelölt mezőket kötelezően ki kell tölteni!